Klantcases zijn ideaal om nieuwe klanten te bereiken. Ben je benieuwd hoe dat werkt en hoe je voor een aansprekende klantcase zorgt? Maak werk van klantcases die jouw verhaal vertellen.
Wat is een klantcase eigenlijk?
Een klantcase is een interview waarin je klant vertelt over zijn of haar persoonlijke ervaring met jouw merk, product of dienst. De klantcase is dus opgeschreven vanuit het oogpunt van een echte, bestaande klant. In plaats van ‘klantcases’ hebben we het ook wel eens over testimonials, referentiecases, referenties, klantverhalen of case studies.
Creëer een podium voor tevreden klanten, zodat je ze in kunt zetten als ambassadeur voor jouw merk of organisatie
Waarom wil je een klantcase?
Een klantcase is ideaal om iemand ánders enthousiast te laten vertellen over wat jíj te bieden hebt. Dus in plaats van een ‘wij van wc-eend’ verhaal, krijg je een verhaal dat je lezers meer vertrouwen. Natuurlijk snappen de lezers dat het een positief verhaal over jouw merk is, want waarom zou je het anders delen? Maar het is wel echt, eerlijk en authentiek. En omdat een klant het verhaal vertelt, sluit het ook beter aan op de belevingswereld van nieuwe, potentiële klanten. Zij zitten vaak met precies dezelfde vragen en behoeften. En die weet je huidige klant perfect te verwoorden.
Een goede klantcase schept vertrouwen, verbetert je imago en werkt als een echte aanbeveling.

Hoe pakt je het aan?
Natuurlijk regisseer je het verhaal dat je klant vertelt. Jij bent immers degene die het naar buiten brengt met een specifiek doel. Het verhaal moet een kop en een staart hebben en die onderwerpen behandelen die jij graag onder de aandacht brengt. Maar regisseer het verhaal ook niet te veel. Het moet echt blijven en passen bij de persoonlijke ervaring en beleving van je klant. Je legt hem of haar ook zeker geen woorden in de mond, maar richtinggevende vragen stellen… dat kan natuurlijk wel.
Wat heb je nodig om een goede klantcase te schrijven?
Het ligt eigenlijk heel erg voor de hand, maar om met een klantcase nieuwe klanten te bereiken moet je een een aantal basisvoorwaarden voldoen:
- Een enthousiaste klant die zijn/haar verhaal wil delen.
- Een podium om dit verhaal op te delen (je eigen site, een magazine, nieuwsbrief, social media).
- Een goed beeld van de doelgroep (waar is die in geïnteresseerd?).
- Voldoende zelfreflectie (maak het niet te mooi om waar te zijn).
- Iemand die aansprekend kan schrijven.
Een enthousiaste klant
Dit klinkt als een inkoppertje, maar in de praktijk komt het wel eens voor dat het hier meteen misgaat. Dat een klant toch minder enthousiast is dan de opdrachtgever dacht. Dat een klant wel enthousiast is, maar dat niet wil delen. Of dat dat niet mag van de afdeling Communicatie. Of dat de klant wel mee wil werken, maar daar helemaal geen tijd voor heeft. Stem het daarom eerst altijd goed af. Wil iemand zijn/haar verhaal wel delen, staan ze achter het format (en het kanaal), mag er een foto bij, van wie is er nog meer toestemming nodig en om welke termijn (deadline) gaat het?

Aandacht voor de klantcase
Natuurlijk is het super als je een klant hebt die graag een goed woordje voor je doet. Maar als niemand dit meekrijgt, heb je daar natuurlijk nog niets aan. Bedenk daarom vooraf waar je je doelgroep het beste kunt bereiken. Het is slim de klantcases op je eigen site te delen (ook vanuit SEO-oogpunt), maar hoe komen je potentiële klanten daar dan terecht? Ga je ze via Linkedin naar je klantcases leiden? Zet je een teaser in je (e-mail)nieuwsbrief? Gebruik je advertenties of deel je het verhaal via vakmedia?

Op wie richt je je?
Het is niet alleen belangrijk om te bepalen wat je graag onder de aandacht wilt brengen. Het helpt ook om scherp te hebben wie je graag wilt bereiken met het verhaal. Hoe beter je deze groep voor ogen hebt, des te gerichter je het interview kunt insteken. Als je bijvoorbeeld graag HR professionals wilt bereiken en je weet dat die geregeld een arbeidsadvocaat nodig hebben om mee te sparren op niveau… dan kun je het beste een klant interviewen die én HR professional is én enthousiast is over jullie samenwerking. Zorg er dus voor dat het verhaal herkenbaar is en dicht bij de beleving van je doelgroep.

Wees eerlijk
Hét voordeel van een klantcase is dat het een eerlijk en authentiek verhaal is. Ga er dan ook niet te veel aan lopen schaven. Heb lef, durf transparant te zijn en maak het verhaal niet mooier dan het is. De doelgroep prikt daar al snel doorheen en juist door open te zijn, komt jouw organisatie betrouwbaar over. Durf ook ruimte te bieden aan een kritische noot.
Zelf schrijven of een copywriter inschakelen?
Natuurlijk kun je je eigen klant interviewen. Jij kent hem/haar al, jij weet wat je in het stuk tekst terug wilt zien en als je het zelf doet, bespaar je geld. Aan de andere kant zit je misschien al wel te dicht op de klant en de materie, heb je er zelf geen tijd voor en vind je het lastig om het lekker op papier te krijgen. Een ervaren copywriter neemt je werk uit handen, zorgt voor een frisse blik en staat neutraler richting de klant. Voor de klanten is het gemakkelijker het achterste van hun tong te laten zien en echt het persoonlijke verhaal te vertellen. Door klanten deze ruimte en aandacht te bieden, krijgen ze veel meer het gevoel serieus genomen te worden. Het resultaat: echte ambassadeurs die ook zelf actief de klantcase delen.

Ga aan de slag met je klantcases
Of je nu zelf aan de slag gaat met klantcases die jouw verhaal vertellen of dat je een ervaren copywriter inschakelt… dit template helpt je goed op weg. Download het gratis en zonder verdere verplichtingen. Je hoeft zelfs je e-mailadres niet op te geven. En als je graag geholpen wilt worden, neem dan vooral contact met ons op. Wij vinden klantverhalen machtig interessant en kunnen je heel wat voorbeelden laten zien die we al eerder schreven voor PostNL, Paragon Communication Services, advocaten, accountants, architecten en andere ondernemers.
