RAUWcoST zorgt voor een koffer vol verhalen en een sterk haakje door een onderscheidend concept.

Ga ook op pad met een creatief concept

Wat is de impact van een sterk concept? Wat is de meerwaarde van een creatief concept? Waarom zou je een concept willen? Wat mis je als je het niet hebt? Is het erg als je merk conceptloos door het leven zou moeten?

Om maar bij het einde te beginnen: ja. Je mist écht een hoognodige portie power. Je bent stuurloos, mist richting, je ontbeert een stevige basis, een baken, herkenningspunt. En om nu echt te weten wat je mist én waarom je eraan zou moeten (niet willen, maar moéten)… gaan we gewoon eens stap voor stap door het proces.

De rauwe waarheid

Ik heb in mijn leven heel wat missies en visies onder ogen gekregen. Gewoon ’ter inspiratie’ voor het schrijven van webteksten, brochures, folders, advertenties, artikelen en jaarverslagen. En ik ben er nog nooit blij van geworden. Ze missen kracht, bezieling én enthousiasme. De missie & visie van de bakker om de hoek lijkt vaak verdacht veel op de missie & visie van die wereldwijd opererende organisatie voor het implementeren van high tech value systems in domotica.

Een vage, generieke missie of visie of combinatie van beide geven het merk geen waarde, geen gevoel mee. En daar nog eens boven op: wat wordt de klant er wijzer van? En zo kom ik op het eerste belangrijke onderdeel, de eerste stap achter een sterk concept: de merkbelofte. Wat beloof je je klant? Waar kan hij op rekenen? En WAAROM (ja, Simon Sinek ‘waarom’) zou hij voor jouw dienst of product kiezen?

Een stevig stuk storytelling

Vervolgens moet je de belofte ook uit kunnen leggen. Waar de klant mee zit, hoe je daarop inspringt en met welke inzet, service, producten en mensen. Of beter zelfs: wat is de beleving die je je merkbelofte meegeeft. Hier gaat het dus om een stukje storytelling. En dan een verhaal niet vanuit jezelf gedacht, maar juist met de klant in de hoofdrol. Persoonlijk noem ik het altijd de ‘Basic story’. Daar zit geen heel diepe gedachte achter, maar deze zelfbedachte term staat gewoon voor: dé basis in tekst achter de uitstraling van een merk. Het gaat er namelijk niet alleen om wat een merk doet, maar ook hoe het overkomt. Hoe mensen het merk ‘lezen’ en zien.

En een passend jasje

Je kunt nog zo’n goede belofte hebben en nog zo’n goed verhaal, maar als de buitenkant niet matcht met de binnenkant… coca cola light laat zich niet voor niets smakelijk verbeelden door die overbekende knul.

Bij een sterk concept horen ook een passend, versterkend logo en dito huisstijl. Soms is dat er al, soms kan het nog wat worden aangescherpt en soms moet het toch echt wel scherper. Ik heb het hier heel bewust over een ‘passende’ stijl en niet per se over een moderne of opvallende of onderscheidende of knallende stijl. Sommige merken blijven beter dicht bij huis, doen het visueel rustig aan en blijven lekker vertrouwd. Het gaat erom wat voor jouw merk werkt, wat het beste aansluit bij jouw doelgroepen, wat hen aanspreekt en wat de juiste verwachtingen wekt.

Jouw voedingsbodem voor… van alles

Ja, dus dan ligt er een stevige basis en daar mag dan nog best een lekker sausje over. Noem het de ‘icing on the cake’ of de kers op de taart. Hier gaat het om het concept waarin de visuele stijl en het verhaal samenkomen en echt iets wegleggen voor de toekomst. Want dat is wat een concept doet: het legt een stevige basis voor al wat komen gaat.

Om het concept al gelijk te laden en vorm te geven, zorgen wij er altijd voor dat in het concept een aantal voorbeeld vertalingen zitten. Dan kan het gaan om een schets van de site, om een folder, poster of brochure… maar we hebben zelfs al eens een blouse met bedrukking ingezet, een wikkel voor fortune cookies, een uitzwaaiende sleutelhanger, een gezonde boodschappentas, persoonlijke post-its en matroesjka poppetjes om te delen. The sky is the limit!

Uiteindelijk heb je een plaatje dat helemaal klopt. Een goed verhaal, de juiste uitstraling en een fundament voor de doorvertaling naar alles wat je doet. Dat is waarom het werkt, waarom wij het doen, waarom jij het wilt.

X